Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Murgröna som klättrar på muren

Vi har just byggt klart (bor i Stockholm) en fristående röd tegelmur H 1.90 m B 2,30 m. Muren står i ett snår av gamla stora spireor och till våren kommer vi att sätta dit en fontän på muren i form av ett lejonhuvud. Tanken är att murens början och slut ska täckas av spireor och annan grönska och vi skulle nu behöva tips på några snabbväxande buskar/träd som kan täcka de glesa kanterna. Vi har också funderat på att ha en murgröna som klättrar på muren, finns det någon snabbväxande sort med stora gröna blanka blad? Eller har du något annat att föreslå som är fint även på vintern? Jorden är ganska lerig och det är sol på muren ungefär till lunch.

Susanne 

Odla Svarar: 

Murgröna kommer att passa fint, om du vill ha vintergrönt. Det finns många sorter att välja bland, så besök gärna ett större Garden Center, typ Zetas, och titta vad som finns. Men det är bäst att vänta till våren med att plantera dem, de kan få det svårt att klara sig om man skulle plantera dem nu i november! Du kan ju alltid placera en julgran, typ blågran, med eller utan ljusslingor, i bägge ändarna i väntan på våren...

Vill du, kan du på våren också plantera in några lövfällande klätterväxter typ klematis och klätterrosor för blommornas skull. Välj i så fall storväxta, robusta sorter.

Sylvia