Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Murgröna längs stammen

Hej,
jag undrar om murgröna, som växer längs stammen och upp i grenverket, skadar eller har negativ inverkan på dels en hängpil dels ett gammalt äppleträd?

Ronny 

Odla Svarar: 

Man ser den ofta klättra i gamla träd, där den inte verkar göra någon större skada. Man får dock tänka på att den kan sno sig så hårt om ett träd att det tar skada, det får man förhindra genom att klippa den i sådana fall att den försöker gå runt stammen. Den suger ingen näring från trädet den växer på (den är alltså ingen parasit), men den kan ha en skuggande och tyngande effekt som inte önskvärd. Sedan är det säkert så att genom att den växer så tätt på trädstammen så hålls fukt kvar på stammen och det kan i sin tur underlätta för svampar och annat elände att få fäste.

Sylvia