Murgröna

Eva

Hej!

Jag har en murgröna inne som tappat nästan alla bladen. Det hände likadant förra året och då mailade jag dig som trodde att den ev drabbats av spinn. Jag såg att så var fallet och behandlade den med stickor mot ohyra samt duschade den i såpvatten. Den återhämtade och har varit lummig och fin tills nu i höstas då samma sak inträffar. Jag kan inte se någon spinn men har behandlat den som förra året. Jag tycker dock inte det hjälper. Det är inte många blad kvar. De torkar och lossnar. En del lossnar ändå. Den klättrar på en ställning i krukan. Jag tycker jag sköter den som man ska, men det tycker inte blomman tydligen.

Vad tror du det kan vara? Kanske kommer den igen i vår igen. Den står i fönster det det är lite morgonsol.

Tack på förhand.

Hälsningar Eva

Odla Svarar: 

Hej!

Om du inte hittar någon spinn så kanske är det torkan, det vill säga den torra luften. Det orsakar också torra blad och bladfall. Murgrönan trivs inte om det finns ett element påslagen i närheten och om luften är för varm och torr. Ljusbristen under vintern kan också spela roll, men murgrönan är inte lika kräsen som många andra växter är mot ljusbristen.

Så kolla om du kan göra något mot den torra luften. Antingen duscha plantan med regnvatten dagligen eller ställa den på ett stort fat med småstenar som hölls fuktiga hela tiden, dock inte så att murgrönan står i vatten utan just ovanför.

Med vänlig hälsning Sylvia