Mura upp rabatt

Karin

Som insynsskydd tänkte vi mura upp en ihålig mur med jord i, ca 80-100 cm hög, 3 m lång, 50-80 cm bred. Under är det stenbeläggning. Muren ska vara i stekande soligt söderläge. Vad kan växa här som det är höjd på och gärna vintergrönt? Taxus? Bambu? Buskar?

Hur kan man få jorden att behålla näring, måste den bytas eller fyller man på näring?

Kan du komma på något som kan överleva?

Jag bor i Kalmar.

Hälsningar Karin

Odla Svarar: 

Hej

För det första får jag uppmana er att göra muren så bred ni kan, alltså hellre 80 centimeter eller ännu mer, så att den kan behålla fukten och svalkan bättre och växterna får mer jord om fötterna.

Kan ni kanske ta bort åtminstone en del av stenar som skulle hamna under muren så att dräneringen blir bättre?

Sedan har ni ju möjlighet att plantera en hel del. Det går bra med den låga bambusorten liksom med taxus, bara ni ser till att vattna. Marktäckande rosor kan också vara en idé om ni kan fylla muren med kraftigare rosjord.

Täck den nakna jorden med antingen små kullerstenar eller en marktäckande växt typ fetblad, kryddväxter eller sandkörsbär som tål torka och solgass.

Andra växter som tål läget kan vara lavendel, perovskia, stora prydnadsgräs, eldtorn, rosentamarisk, ginst, berberis, rosenkvitten och silverbuske.

Ni får naturligtvis lägga på ny, näringsrik jord då och då, blanda jorden med långtidsverkande benmjöl. Under sommaren kan ni gödselvattna.

Med vänlig hälsning Sylvia