Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Mullbärsträd

Jag har en koloniträdgård i Torpa, Göteborg, och jag skulle så gärna vilja plantera ett Mullbärsträd. Min farbror som bor i Trelleborg har ett med massor av underbart goda bär. Jag vet att han köpte två när han planterade sitt för drygt 15 år sedan och gav bort ett till en granne för pollineringens skull. I övrigt vet jag inte mycket.

Mina frågor är; Kan man plantera Mullbärsträd i Göteborg och få det att bära frukt?

Jag har förstått att det finns olika sorter. Vilken sort kan man plantera här och vilken är skillnaden på sorterna?

Var köper man lämpligast ett Mullbärsträd? Hur ska det planteras och skötas för att klara sig bäst?

Helst vill jag ha ett likadant träd som min farbror. Det är flera meter högt och har svartröda otroligt söta, saftiga bär som är lite större än hallon.

Jag är sååå tacksam om någon av er kan svara på mina frågor. Kanske kan min dröm bli verklighet.

Vänlig hälsning!
Pia

Odla Svarar: 

Det finns två arter, vitt och svart mullbär, Morus alba resp. Morus nigra. Av dessa finns sedan några namnsorter, särskilt i plantskolorna söderöver.

Så finns en med annat ursprung, Morus accidosa. Den heter 'Mulle' och kommer från Balsgård. Jag har den och jag bor i Göteborg, den ska dessutom klara ett par zoner till! Den växer snabbt och buskigt, men min är liten ännu, så jag har inte fått bär ännu. Finns även ympad i trädform. Det tycks dock finnas flera varianter i omlopp som kallas 'Mulle' och ger mindre bär, så kolla att du får den riktiga E-plantan!

Det finns ju åtminstone vita mullbär som bär frukt även i Botan, så varför inte hos dig också? De ska klara zon 2 och nu när klimatet blir varmare, snart också zon 3.

Mullbär finns att köpa i de större plantskolorna, pröva med Mölnlycke, Särö och Landvetter.

Sylvia