Mossa och lavar i trådgårdslandet och i skugga!?

Kerstin Bäckström

Hej! Jag skulle behöva få goda råd för att bli av med all mossa som har kommit i trädgårdslandet de senaste 5 åren. Grönsaker och potatis får byta plats varje år, och där funkar det bättre, jag kan hålla efter mossan och försöka hålla luckert, men i jordgubbslandet såg det nu ut som på mossabilden där det var som värst. Ändå tog jag bort mossa senast i slutet av juni. Jorden är kompakt, lerig. I många år lade jag på tjockt med gräsklipp ett par gånger per sommar. Nu lägger jag bara på runt grönsaksraderna, för jag har fått för mig att mossan har kommit med gräsklippet. Jag bekämpar den genom att ta bort översta lagret jord där den bllivit grön. Om mossan har utvecklats mer tar jag bort jorden djupare. Men mossan kommer snabbt igen. Allt gruset kommer från att jag för många år sen täckte jorden i jordgubbslandet med tidningar och la grus ovanpå. Sen har jag minsann plockat grus, men på den tiden kom ingen mossa. I en skuggig rabatt intill huset på norrsidan kommer lavar intill kanten (plattor) och under växterna (bild även på lavarna). Jag rensar bort och luckrar. Så här kan jag inte ha det. Vad göra? Något radikalt med jorden?

Odla Svarar: 

Hej,

Vi börjar med mossan, mossa sprider sig med sporer och med mosstrådar, alltså små mossbitar som kanske växer i gräsmattan. Om ni river mossan i gräsmattan kan jag avråda från det och använda ett medel mot mossan istället. Den sprider sig mer om man river den. Se till att luckra jorden ofta och tillsätt inte mer gräsklipp. Använd hönsgödsel om du vill kvävegödsla. Mossa trivs i fukt och därför ofta på lerjordar. Mitt enda råd är att ta bort all mossa i landet och sen hålla jorden lucker.

Lavarna du har är antaglifen en form av Levermossa, den kommer ofta med i krukor på plantskolor. Tyvärr är det samma princip där, skala bort mossan och håll jorden lucker.

Problem med mossa i rabatten är oftast ett rent estetiskt problem, jag själv tycker mossa är vackert i skuggrabatten, den tar nämligen ingen näring av växterna och brukar inte ta över en växtplats. Mossor har inga rötter utan tar upp sin näring och vatten ur luften därav dess kärlek för lite skuggigare och fuktigare områden.

//Anna Theorin