Mossa

Hanna

Hej. Jag har en något udda fråga, men ställer den ändå. Jag ska planera vår nya trädgård nu till våren och kom med en ny idé som jag inte är riktigt säker på. När jag bodde ett tag med min mormor och morfar ute vid en stuga i skogen hade dom mer mossmatta än gräsmatta ute. Det var så mjukt och gott att leka på. Så min idé här hemma var att göra en liten formad mossmatta i trädgården, eller kanske tom en mossgång, istället för plattgång av sten. Hur kan jag göra min idé till verklighet? Vad krävs? Eller jag kan bara strö hämtad mossa på platsen och den hämtar sig där själv? Har ingen aning. Jag behöver tips.

Odla Svarar: 

Det är ljuvligt med en fräsch mossmatta istället för en gräsmatta som inte trivs. Ofta trivs mossan bättre på lite skuggiga ställen där gräs inte trivs. För att "odla" mossa krävs egentligen itne så mycket, men jorden bör vara något sur och den ska inte kalkas. Du kan bereda marken med t.ex. rododendronjord. 

Att "så" mossa är också lätt: hämta mossa från t.ex. från dina morföräldrars stuga. Hacka den i smbitar, strö bitarna där du vill ha mossan och så håll det hela fuktigt. Om det finns mycket mossa att hämta där, så ta hela flak av mossan och då kan du lägga färdiga mossmattor där du vill ha den så får du färdigt snabbare.  

Tänk på att vissa mossor är fridlysta, men knappast den vanliga du nog tänker dig. 

Sylvia