Mormorsväxter

Hej,
Jag kallade Pelargoner och St Paulior för "mormorsväxter" då min uppfattning var att de var och är populärast bland äldre människor. Många äldre har dem i fönstren. Jag själv (liksom många trodde jag) upptäckte dem senare i livet (alltså efter fyllda 30). Mina väninnor blev upprörda och menade att jag var ute och cyklade. De var inte mer "mormorsväxter" än andra krukväxter. Vem har rätt?

Elisabeth 

Odla Svarar: 

Den här frågan är ju i princip omöjlig att svara på, då det beror på vad man menar med mormorsväxter. De är inte nödvändigt de populäraste bland äldre människor, utan man brukar med det ordet mena växter som har funnits i odling länge, dvs. redan på "mormors tid". Därmed inte sagt att de inte fortfarande är lika populära.

Det är ju så att även många yngre numera är passionerade samlare på någon viss släkt, t.ex. just pelargoner (jag, t.ex.), saintpaulior, bladkaktusar eller fuchsior. Alla dessa har ju sedan länge varit i odling.

Så man kan säga att båda har rätt: om man med ordet menar att växterna har länge varit i odling så är det OK, om man däremot menar att de enbart är "tantväxter", så kan jag inte påstå att det stämmer :-)

Sylvia, pelargon- och fuchsiasamlare