Mögelangrepp på potatisskörd

Cecilia

Hej! När jag skördade potatis för ett par veckor sedan var det fuktigt i marken. Trots att jag skakade lådorna noggrant var potatisen fortfarande var sandig och fuktig när jag ställde in den för lagring i jordkällare. Jag upptäckte igår till min förfäran att en del av potatisen redan nu fått små vita luddiga prickar (mögel) och undrar om det finns något som helst jag kan göra för att rädda knölarna. Torka dem på presenning inomhus (vi har en rymlig lada) och sedan borsta? Eller finns möglet kvar ändå så att det inte är lönt? Jag är mycket tacksam för alla tips. Det rör sig om 14 lådor med ca 17 kg i varje. Just nu bor de i jordkällare där det är ca 10 grader varmt och 80% luftfuktighet.

Odla Svarar: 

80% luftfuktighet låter för hög för potatislagring, så flytta potatisen till en torrare plats. 70-75 % bör vara mer lagom. Du har väl kollat att det inte kommer in vatten i källaren eller rentav står vatten på golvet?

Det kanske också är för varmt, möglet brukar inte trivas om det är kallt. Så jag tänker att det kanske är för varmt i din källare? I år har vi ju haft en lång, varm höst. 

Potatisen bör inte tas upp för tidigt och den ska också vara torr innan man tar in den. Den ska lagras i luftiga lådor. Torka den i en lada eller annan absolut mörk plats innan. Bäst förvaring för potatis är absolut mörkt, så stäng dörrar och sätt papp på ev. fönster. Temperaturen bör vara mellan +4 till +6°C. 

Som det är nu kanske kan du försöka bre ut potatisen på tidningar och enris och borsta bort möglet. Ha knippen med enris i källaren för att torka ur luften. Du bör nog använda knölarna snarast ändå, skala dem innan du kokar dem. 

Lufta källaren och sänk temperaturen genom att öppna dörren på natten om det är en torr, lagom kall natt, +4 till +6°C.

Gå sedan igenom potatisen och sortera bort alla dåliga då o då, se till att de är torra på ytan. 

Källaren måste ha ett ventilationssystem som gör att luftväxlingen blir bra. En termometer ska finnas i källaren så du kan kolla temperaturen.

Möss och sorkar kan ibland vilja gnaga på knölarna. Har du det problemet så använd burfällor e.d.

Sylvia