Mögel i krukväxterna?

Fary

Hej! För knappt 2 veckor sedan planterade jag om mina krukväxter i kokosfiber och lecakulor, båda från Ikea. Jag vattnade dem alla med flytande växtgödsel också den från Ikea. Nu har de börjar bli möjliga! I jorden och lecakulorna. Det är precis runt stammarna. Vissa delar det sådär ulliga ut i andra delar som vitmossa. Vad händer? Hur ska jag rädda de? Jag har inte vattnat de alls sedan dess- läste nånstans att alla de här vill ha det torrt innan man vattnat de.

Odla Svarar: 

Hej,

man brukar inte plantera om sina krukväxter så här sent på året när ljuset är mindre. De flesta växter har gått in i sin vinterdvala och växer inte lika kraftigt under vintern som vår och sommar. När man planterar om dem ska man inte gödsla på minst fyra veckor efter, på grund av att det finns gödsel i jorden. Man ska heller inte gödsla sina krukväxter på vintern och om man måste ska det vara en väldigt liten dos. Nu tror jag inte att det är detta som är problemet med dina växter men det är ett tips på vägen. :)

Jag tror att du har vattnat dem alldeles för mycket. Rötterna kanske är mindre och inte orkar suga upp allt vatten. Kokosjord är bra som jorförbättring eller till sticklingar och frösådder eftersom den håller en del vatten och gör jorden fuktig. Jag tror att du ska blanda ut din kokosjord med vanlig krukväxtjord. Ta bort det översta lagret med möglig jord och blanda i lite krukväxtjord. Vattna sen när jorden torkat upp lite och vattna mindre åt gången så du vet att det inte ligger en massa vatten i jorden.

Lycka till!

//Anna Theorin