Modern rabatt

Hej,
skulle behöva ha lite förslag på vad jag ska plantera i mina nygjorda rabatter. Vill ha en modern stil på växterna och har bestämt att de i alla fall ska innehålla buxbomklot. Vad kan man kombinera dessa med? Vill hålla färgen till vitt om det är blommor. Kan även tänka mig att ha någon grässort. Rabatterna är ganska långsmala, ca 6 x 0,8 m.

Tack på förhand!
Mvh
Johanna

Odla Svarar: 

Buxbomklot kan man kombinera med vackra bladväxter. Eftersom rabatten är lång och smal, bör ni variera växterna om ni inte vill ha gång-liknande yttryck.
Här har ni ett förslag på växter man kan tänka sig, plocka dem som ni gillar. Rabatten är ju smal så arrangera växterna så de passar i era behov.

Vit-grönbladig hosta, gärna med vita blommor Hostor med gula blad Olika gräs, i bilderna ses bl.a. olika Miscanthus-sorter och den låga, gul-grön-randiga bredbladsstarren Rödbladig dvärgberberis klippt som klot (passar ihop med buxbomkloten om ni väljer den gulvariegerade buxbommen!)
Vinröd- och gulbladiga alunrot,
Vinrödbladig Cimicifuga simplex 'Hillside Black Beauty'.
Vinrödbladig Acer japonica, en mindre sort Gulbladig smällspirea...

Ni kan fortsätta i samma tema om ni vill ha fler växter, alltså gul- och vinrödbladiga växter och lite vit för att lätta upp.

Sylvia