Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Mjöldagg på spaljéäppleträd

Vi har haft mjöldagg på ett spaljéäppleträd i flera år och har därför nu grävt upp trädet. Vi har planer på att plantera någon typ av klängväxt mot planket men undrar ifall mjöldaggen kan finnas kvar i jorden och på planket. Vad ska man i så fall göra? Planket ligger i västerläge med mycket sol ca halva dagen, vad kan man plantera där för att bli av med en del av planket? Helst något tätt men ändå blommande.

Marie, Trelleborg

Odla Svarar: 

Det som drabbar äpple är oftast äppelmjöldagg, en på Malus-arter specialiserad mjöldaggsvamp. Om du inte planterar någon ny Malus-art, så kanske det inte behöver bli något angrepp alls. Men det är viktigt att se till att växterna inte lider av torka, som gynnar mjöldagg. Det är också viktigt att välja motståndskraftiga sorter, då mottagligheten varierar starkt mellan olika sorter.

Du kan t.ex. välja kraftigväxande klematis, klätterrosor eller ettåriga klättrare eller en kombination av dessa. Fråga i plantskolan efter mjöldaggsresistenta sorter av rosor och klematis och så se till att de har det fuktigt och luftigt.

Sylvia