Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Mitt lilla fikonträd

Hej!
Först en eloge till er ALLA som ställer era kunskaper till förfogande helt gratis på denna supersida jag fann idag på nätet!

Jag har läst era tidigare svar om fikon och lärt mig en hel del. Men mitt fikonträd stämmer inte helt överens med de andra frågeställarnas.

I april i år fick jag en "pinne" av en god vän som har ett stort fikonträd i stort växthus. Jag vet inte vad det är för sort. Jag satte pinnen i lite sand och jord och lyckades till slut att få fart på det. De första bladen föll av och jag trodde det var kört. Men jag gav inte upp och belönades med nu ett litet träd med en stam på 13 cm, 4 blad och ett 5:e på gång.

Det står i en kruka med diameter 10 cm och höjd på jorden i den är 6 cm. Nu börjar rottrådarna titta ut ur botten och jag borde väl plantera om den. Den står inne i ett söderfönster och där har den stått hela tiden utom några dagar då det var fin sommar ute.

Men då det nu är höst undrar jag om jag ska bry mig om att plantera om den. Jag har också tänkt att flytta ut den i ett ljust fönster i ett rum där det är runt 10 - 14 grader under vintern. Eller är ett ouppvärmt stall bättre? Kallt, lite fuktigt, men inte under noll grader. Eller det ena först, så att det hinner gå igenom höst och bladfällning och stallet sedan?

Vad för jord är bäst vid omplanteringen? Skall jag beskära toppen för att det skall grena sig? När i så fall?

Mycket tacksam för svar.
Med vänlig hälsning
Gunilla

Odla Svarar: 

Grattis till lyckad stickling.
Ta ut den till det svalare stället. Eftersom den är så pass liten ännu, tycker jag att den gott kan stå kvar svalt där hela vintern. Den måste inte tappa bladen, det är inte förutsättningen till att övervintra, men det gör inget om den skulle göra det, bara den lever. Vattna lite mindre än under sommaren och gödsla inte. Byt jord först på våren när det är dags att börja växa, mars så där. Beskär den inte ännu, låt den bli lite större först.

Efter en eller två vintrar på det svala stället kan den sedan komma till det kallare stället om den är stor nog, men det är inte nödvändigt då heller.

Din bekant har den väl i växthuset året om... är växthuset uppvärmt på vintern?

Sylvia