Mitt citronträd har blivit sjuk! Hjälp mig!

Elin M

Hejsan!

Jag ska försöka beskriva mitt problem på ett så kort men ändå utförligt sätt. Jag köpte ett ganska stort citronträd (ca 80-100 cm) på blomsterlandet för ca 2-3 månader sedan. När jag köpte det fanns både små och stora, omogna och mogna frukter på det och massor med blomknoppar. Bara några dagar efter att jag köpt den slog första blomman ut och den började blomma. Under hela blomningen har jag pollinerat den själv med lyckat resultat. Efter att jag köpt den lät jag det bo in sig i mitt vardagsrum som har god ventilation och värme, dock ej mycket sol. Jag vattnade den regelbundet och duschade samt sprayade bladverket med vatten blandat med lite näring, då vi har väldigt låg luftfuktighet hemma. Då jag ej har direkt sol där den står flyttar jag den till de fönster där det är som soligast under dagen.

Efter att trädet fått bo in sig i ca 2 veckor planterade jag om det i ny fräsch medelhavsjord. Efter ett tag (ca 1,5 månad efter att jag köpt den) så började jag märka att trädet började tappa blad som hade en ca 0,5 cm stor mörkbrun fläck på spetsen av bladen (se bild 1), då bytte jag ut sprayvattnet till vanligt kranvatten då jag misstänkte att jag övergödde bladen med det tidigare näringsvattnet. De fläckbeprydda blad-färgningarna har börjat försvinna men har nu ersatts med blad som är något gula som sen ramlade av. (Se bild 2)

Under ett tag kunde det tappa 6-7 stora blad per dag. Trädet har tappat fruktansvärt mycket blad sedan jag köpte den, mer än hälften av kronan är borta. (Se bild 3) Dessutom har stammen som är närmast jorden börjat att ruttna och jag kan lätt plocka bort porös lite vitnad bark från stammen. (Se bild 4 + 5) Jag har funderat några orsaker som kan ha påverkat att den blivit sjuk;

1. Efter att jag planterat om den vattnade jag den med svagt näringsvatten. Big no no, enligt de flesta jag pratat med.. Använder mig av Substral citrusnäring från blomsterhallen. (Se bild 6) Ibland tar jag den mindre doseringen och ibland den större. (Se bild 7 för doseringsanvisning)
Nu det senaste har jag endast vattnat med vanligt kranvatten då jag misstänkt övergödning.

2.Under ett tag efter att de mörkfärgade bladen började försvinna slarvade jag under ca 1-2 veckor med att flytta den till soliga ställen, vilket gjorde att den tappade fler blad. Detta är något som jag är noggrann med igen, vilket resulterat i att den nu inte tappar lika mycket blad.

3. Vattnat för mycket? Har vattnat ca 1 gång i veckan, ca 0,5-1 L beroende på hur fuktig jorden är. Har ej låtit den torka ut ordentligt då jag läst att den är mycket känslig för uttorkning. Har vattnat både runt om och på stammen, att vattna på stammen är kanske något man ska undvika?

4. Vattnat med för mycket näring?

5. För lite sol? Då jag endast har morgonsol från ca 8-12 i köket och kvällssol från ca 18-19 så får den ju ej 12 timmars sol som den så väl behöver nu när den bär frukt. De omogna frukterna som fanns när jag köpte den har inte vuxit det minsta eller för den delen gulnat.. Inom en kort tid ska vi bygga altan där vi har morgonsol, vilket kommer resultera i att citronträdet kommer att få bo in sig utomhus och förhoppningsvis trivas, dock vill jag ju att den ska friskna till inomhus fram tills vi fått altanen färdig! Hur/vad ska jag göra för att få den att repa sig och bli bättre? Alla tänkbara tips är välkomna! Hoppas att jag fått med allt som jag gjort och sett, om ni behöver mer information ber jag er att kontakt mig via min mail som finns med i kontaktformuläret!

MVH Elin M

Odla Svarar: 

Hej!

På bilderna på stammens nedre del syns det skador som jag tror är svamp. Svårt att bedöma det på bild. Det blir värre om det är fuktigt runt stammen men frågan är om det fortfarande kan hjälpa att hålla den torra re och lägga sand runtrothalsen....

Du kan höra med plantskolan där du köpte den, svampen kan ha varit redan med när du köpte den. Det finns ju flera månaders garanti på väter av den typen. Ta med kvittot och prata med dem. Du bör få en ny växt om den är sjuk.

Så till gödningen. Jag tror nog att du bör gödsla mindre, särskilt inte spreja gödsel på bladen.Och sol behöver den ju också. 

Ute trivs citronträdet alldeles utmärkt men den bör vänjas sakta att vara ute, inte ta ut den helt plötsligt. 

Du kan läsa mer om citrusväxter hemma här på länken. 

Med vänlig hälsning Sylvia