Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Misslyckats med Myrten

Jag har misslyckats med Myrten ett flertal gånger och skulle nu vilja ha lite tips om hur man ska göra. Den jag har nu har jag sprayat dagligen och sett till att den aldrig är torr, men ändå tappar den blad som en ledsen julgran barrar... Ibland ser det ur som om det kommer nya små blad under, men i stort är den mycket ledsen. Hör det till årstiden eller har jag hel enkelt för varmt och torrt i min lägenhet?

Ylva

Odla Svarar: 

Det är så att myrten tillhör de s.k. mormorsväxterna, dvs. sådana som man hade förr. Unga flickor brukade få skott av sin mamma eller mormor för att odla en egen myrten, som så småningom blev till en brudkrona.

Man hade ingen centralvärme då men ofta hade man stora, ljusa, svala rum där man inte eldade så ofta. Därför blev vintertemperaturen ganska låg, särskilt om nätterna. Man hade växterna i dessa rum och där stortrivdes de, bl.a. just myrten. Den kunde då gå i vintervila och tappa nästan alla blad och den vattnades bara ytterst sällan.

När solen åter började värma på våren, vaknade växterna till liv. Man bytte jord, började vattna och gödsla och de fick nya blad, så småningom började de blomma överdåligt och växte till sig.

Numera har vi inga ljusa, svala salar utan vi måste ha växterna i de rum där vi själva vistas i också, och följaktligen måste vi ha värmen på för att inte frysa. Och detta passar inte alla växter, särskilt inte sådana med vedartad stam, såsom just myrten, de vill ha det som förr i världen!

Så det är förklaringen till att myrten inte trivs hos oss numera. Men kan du försöka skapa en liknande tillvaro till den som förr, så tror jag nog att din myrten också kommer att trivas!

Sylvia