Misslyckats med kaprifoler och clematis

Jag har nu för tredje året i rad "misslyckats" med mina kaprifoler och clematis-plantor. De är planterade i stora krukor, mot en södervägg, på min terrass. Problemet är att i början på sommaren så börjar bladen att få bruna fläckar som sedan sprider sig över hela bladet tills det är helt dött. Mot slutet av sommaren är mina plantor nästan helt kala. Blommorna tycks dock inte påverkas. Jag har inte kunnat se några levande skadedjur. Baksidan av bladen blir först brunprickiga, sedan nästan svartprickiga som sedan går ihop till stora fält innan bladet torkar ihop helt. Vad kan det var för fel? Går det att åtgärda eller skall jag kanske försöka med någon helt annan växt? (Framför växterna har jag Lavendel, i samma låda.)

Bor i Bryssel där klimatet är betydligt mildare än i Sydsverige men det regnar också mycket mer.

Hoppas att du kan hitta en lösning för kaprifolens doft en varm sommarkväll är så ljuvlig och min Clematis (Jackmanis) blommar så fint med stora härlig blå blommar ända in i Oktober.

Emigranten

Odla Svarar: 

Jag kan tänka mig att det är sotsvampar. Kanske du kan pröva med ett svampmedel, som du säkert hittar i något Garden Center? Och så se till att de inte torkar ut och att de får lagom med gödning. Ta rejäla krukor och bra jord. Ev. bör du flytta krukorna till öster- eller västervägg, så att solen inte direkt gassar på krukorna och torkar ut dom.

Sylvia