Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Misskött trädgård

Hej Sylvia.
Jag har köpt ett hus med tillhörande gammal fin men misskött trädgård i Bohuslän men ej kustnära. zon 3. Jag har låtit den vara ett år för att se vad som kom upp. Häcken runt mot söder som är mycket blåsigt, består troligen av vresrosor, vita, och röda som förvildats och uttunnats. Det är inte längre något vindskydd eftersom det är bara högst upp det finns blad och blommor. Däremot har den tendens att sprida sig ut i gräsmattan som jag klipper bort hela tiden. Rosorna har väldigt täta taggar på stammen och enkla blommor som ger fina nypon.

Jag behöver häcken som vindskydd men hur ska jag få den tät igen. Det är 20m häck och 2-3 m bred så jag vill helst ha den kvar men i bättre skick. Vissa delar har jag klippt ner helt men vet inte resultatet förrän i sommar om det kommer upp tätare.

Kan jag plantera in några andra buskrosor i nuvarande häckrabatt eller skadar jag mer än det gör nytta?

Häcken mot 2 andra riktningar är lika trista baljväxande småträd, karragan tror jag, som jag försökte beskära starkt men de verkade inte klara sig efter det. Hur blir man av med alla rötter för att kunna sätta nya plantor?

Helt norr finns en 20 m syrenhäck som är nerklippt för några år sedan och nu består av tunna slanor som ej blommar. Gallring behövs av uppväxande sly men ska jag gödsla också?

Det är första gången jag har trädgård.
Tacksam för hjälp.
Annsofi

Odla svarar:

Det var ju en salig blandning av häckar!

Du kan börja med att klippa ner roshäcken. Det kan du göra på våren. Ta helt bort alla gamla, risiga grenar och korta ner de yngre till ca. 20-30 cm. Gödsla med kogödsel från säckar och ge ev. mer jord också. Det tar sedan 1-2 år innan häcken är tät igen men det lönar sig att vänta. Däremot bör du inte plantera andra rosor i samma häck. Kör med en gräsklippare intill häcken så nära det går så att du kontinuerligt tar bort alla rotskott som vill sprida sig till gräsmattan.

"Baljhäcken" låter verkligen som karagan och om den inte tål beskärning längre, den kan vara för gammal helt enkelt, så är det lika bra att förnya den. Det är tyvärr råstyrkan som gäller, gräv upp rötterna lite i taget eller ta dit en liten grävskopa. Gör i ordning platsen med ny jord och sedan kan du plantera något annat.

Syrenhäckar har jag behandlat ett antal gånger vid tidigare svar, titta bland dem!

Lycka till!
Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB