Misshandlad ligusterhäck

Åse

Hej

Jag har en 30 m lång ligusterhäck. Den har inte blivit klippt på många år och vi missade att göra det i tid i år, har nyss övertagit huset. Häcken är 3 m hög, stor och yvig i ungefär 20 m, därefter ojämn höjd/bredd, lite död och gles. Den mår inte helt bra alltså. Hur gör jag för att vårda den på bästa sätt tills det går att klippa den? Är det förresten under JAS-perioden?

Mycket tacksam för svar!

Hälsningar Åse

Odla Svarar: 

Hej

På den delen där ligusterhäcken inte mår bra är det troligen något med jorden som inte är så bra, så ge häcken kompostjord och stallgödsel, särskilt på den delen som är gles. Rensa bort eventuellt ogräs först, kolla så att det inte finns rotogräs typ kirskål och kvickrot i ligusterhäcken. Kanske har ni ett stort träd i närheten som tar näring och skuggar häcken också?

Om du behöver förnya den dåliga delen av ligusterhäcken helt så kan du ta det i etapper för att inte behöva vara utan häck någon tid. Annars kan du bara formklippa den så att den blir snygg och fin, och gör det då under JAS, det vill säga juli-augusti-september.

Bra att göra nu:

  • klipp bort alla torra, skadade och döda grenar, det kan du göra nu genast.

  • gödsla ligusterbuskarna med stallgödsel, kogödsel eller något allmängödsel nu.

Gör det här under JAS (juli-augusti-september:

  • klipp bort vid behov några av de äldsta, risiga grenarna i varje ligusterbuske, de brukar i regel vara i mitten på busken. Ta 2-3 grenar i år. Låt de yngre grenarna vara kvar. Det växer också upp nya grenar allt eftersom sedan. Klipp ligusterhäcken jämn och fin.

  • nästa år klipp bort ytterligare 2-3 äldre grenar, fortsätt så här några år tills du endast har yngre, fräscha skott kvar.

  • sedan håller du ligusterhäcken "ung" genom att hålla den välklippt varje år.

Med vänlig hälsning Sylvia