Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Missbildad forsythia

Fasciation, förbandningHej.
Skickar en bild på en egendomligt formad forsythiagren. Buskens övriga grenar är helt normala. Jag undrar vad som orsakat denna förvandling.

Rose-Marie

Odla Svarar: 

Detta är någonting som kallas fasciation, förbandning. Det är frågan om en missbildning, en bandlik utplattning av en normalt cylindrisk växtdel, ofta förenad med avvikelser i bladens ställning. Detta ses hos ett stort antal olika växter och är inte sällan förenad med en skruvlik vridning av stammen, inträffar slumpmässigt och brukar inte återkomma året efter på samma växt.

Den kan ha orsakats av att växtvävnaden har på något sätt skadats eller den kanske har fått ett övermått av näring, kanske för att övriga delar har klippts av e.d.

Det finns också en ärftlig fasciation som ses t.ex. hos tuppkam, Celosia cristata, som odlas för prydnadsändamål.

Det odlas också en sorts fingerborgsblomma som får en stor toppklocka, som är sammanvuxen av flera blommor.

Sylvia