Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Missad beskärning av vindruva

Hej,
Vi köpte en vinplanta i somras ('Vitis') som vi odlar i en stor träbalja mot spaljé på vår inglasade balkong i sv-läge (växtzon 4). Den växer rätt bra, men vi fick ingen frukt förra året. Jag hade hört att den skulle beskäras på vintern men inte förstått att det skulle göras innan nyår. Vi har heller inte beskurit den efter två knoppar under sommaren som man ska.

Hur gör vi bäst nu: ska vi strunta i årets vinterbeskärning och vänta med det till nästa år, och nöja oss med att beskära plantan efter två knoppar på årets nya tillväxt, eller finns det bättre sätt? Plantan har ännu inte tappat bladen ordentligt - antagligen för att det inte varit särskilt kallt hittills denna vinter.

Mvh,
/Niklas

Odla svarar:

Ja, det är frågan! En sådan "vinter" som nu har vi ju inte haft förut, så det skulle kanske fortfarande gå att göra vinterbeskärning men säker kan jag inte vara. Men i sydligare vinländer har de ju ingen vinter att tala om men där beskär de ju på hösten efter skörden.

Så om ni inte vill riskera att den blöder så gör bara en sommarpincering på årets tillväxt och så ta det kraftigare sedan på hösten före jul!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB