Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Missad beskärning av vindruva

Hej,
Vi köpte en vinplanta i somras ('Vitis') som vi odlar i en stor träbalja mot spaljé på vår inglasade balkong i sv-läge (växtzon 4). Den växer rätt bra, men vi fick ingen frukt förra året. Jag hade hört att den skulle beskäras på vintern men inte förstått att det skulle göras innan nyår. Vi har heller inte beskurit den efter två knoppar under sommaren som man ska.

Hur gör vi bäst nu: ska vi strunta i årets vinterbeskärning och vänta med det till nästa år, och nöja oss med att beskära plantan efter två knoppar på årets nya tillväxt, eller finns det bättre sätt? Plantan har ännu inte tappat bladen ordentligt - antagligen för att det inte varit särskilt kallt hittills denna vinter.

Mvh,
/Niklas

Odla Svarar: 

Ja, det är frågan! En sådan "vinter" som nu har vi ju inte haft förut, så det skulle kanske fortfarande gå att göra vinterbeskärning men säker kan jag inte vara. Men i sydligare vinländer har de ju ingen vinter att tala om men där beskär de ju på hösten efter skörden.

Så om ni inte vill riskera att den blöder så gör bara en sommarpincering på årets tillväxt och så ta det kraftigare sedan på hösten före jul!

Sylvia