Miniväxthus på skuggig balkong

Caroline

Hej

Min man kom precis hem med ett miniväxthus (69 x 49 x 120 cm) som vi hade tänkt ha på vår balkong. Men så blev jag lite fundersam om det kommer att funka med ett växthus där. Vi har balkongen i norrläge och får inte sol på den förrän runt sena eftermiddagen/kvällen. Vi vill odla kryddor, chili, sallad och annat man kan ha användning av i matlagningen. Ska vi sätta ihop det eller lämna tillbaka det?

Är väldigt tacksam för svar.

MVH Caroline

Odla Svarar: 

Hej!

Ett så här litet växthus kanske ni kan placera på ett litet bord eller hylla för att få upp det från golvet, där det väl är som mest skuggigt. Ankra miniväxthuset väl i väggen så att det inte blåser bort. Sedan kanske ni kan göra som de gör i Tokyo och en del andra mycket tättbebyggda städer: hänga en spegel på motsatta väggen och rikta solen mot miniväxthuset. Djärvt men väl värt att pröva, fast kolla först så att ljuset inte irriterar er själva eller grannarna.

Det måste förstås inte vara full sol hela tiden för att du ska kunna odla, det går bra även med eftermiddags- och kvällssol, bara det är sol någon gång under dagen. Du kan visserligen inte odla de mest solälskande växterna som tomat och liknande, men olika sorters sallat, asiatiska bladgrönsaker, vissa kryddor och även chili kan du mycket väl pröva med. Ditt miniväxthus kommer säkert att fungera bra på din skuggiga balkong.

Med vänlig hälsning Sylvia