Mina underbara olvon dör!

Sara Appelquist

Hej! Jag har en koloniträdgård med stora vackra olvonbuskar. De har varje år blivit ganska angripna av små svarta löss, som gjort dem ganska fula. Jag har försökt spraya med såpvatten, med halvbra resultat. Men de har ju ändå hållt sig någorlunda fina.

Men sedan förra året har två av dem fått enorma mängder små larver på undersidan av bladen också. Bladen blir helt håliga, och det tycks som att grenarna dör/förtvinar utifrån. Hur jag än försökte så lyckades jag inte stoppa angreppen. Till slut var två av mina buskar helt angripna (håliga blad ÖVERALLT) och förtorkade, och verkade vara på dödens rand. Så jag försökte rädda dem genom att kapa av dem ca 20 cm från marken... det sved i hjärtat men jag fick en grannes råd att göra så.

I år kom det fina skott på båda de nerklippta buskarna - men redan har de späda bladen börjat bli ihåliga av de eländiga små larverna! Vad ska jag göra? Jag älskar dessa buskar och de tunga vita bollarna! Och jag är generellt väldigt restriktiv med bekämpningsmedel. Men något måste jag kanska ta till - i så fall vad?

Med de vänligaste hälsningar Sara på Mossängen

Odla Svarar: 

Det är olvonbagge och dess larver. De går bara på olika sorters olvon, som just snöbollsbusken. Behandla med mineralolja nu på våren, behöver upprepas några gånger. Pyretroiden kan du också använda om du behöver starkare medel. Båda finns att köpa i Garden Centers. Säg där att du behöver motmedel mot olvonbagge så att du får rätt medel.

Mvh Sylvia!