Mina stackars amerikanska blåbär

Hej Köpte två buskar am. Blåbär ifjol. Tyvärr talade ingen om att man skulle ha sur jord. Fick ändå några bär ifjol. Nu har buskarna överlevt vintern och jag har grävt upp och planerat om i rätt jord. Detta var för en månad sen ca. Har markduk och skifferplattor då det är nässlor och hallon i marken som annars tar över. Lite lä av häck och hallonbuskar. Sol och halvskugga mest hela dan. Så här ser buskarna ut idag. Vad mer kan jag göra? Mvh Ulla-Cari, Boden, Norrbotten

Odla Svarar: 

Hej!

Amerikanska blåbär växer långsamt för att vara en bärbuske, de behöver sin tid för att etablera sig. Jag vet inte riktigt vad du menar med att det är för fel på dem? De ser stora ut i mina ögon. Är det bladen som gulnar och ramlar av är det antingen för lite vatten eller någon form av ohyra.

Jag hade i vilket fall tagit bort duken och stenen, ingen buske gillar att ha täck så långt in till stammen.

Hur mycket har du vattnat sen planteringen? Man måste vattna rejält vid nyplantering.

Köpte du sorter som tål din zon? Många sorter tål inte zoner över 3 så det är viktigt att välja rätt sort.

Står de för skuggigt? De ska ha en massa sol och är inte alls som våra skogsblåbär som kan stå i skugga eller under träd.

Kan det vara hallonen som tar näring från blåbären?

Det är svårt att veta vad som är fel på buskarna när du inte förklarat vad som är fel. Jag tycker de ser fina ut om än något gula, prova att vattna och ta bort markbeläggningen runt växten.

//Anna