Mina olivträd

Lisa

Hej

Köpte tre små olivträd förra året och läste att de tål ner till -25 grader men tappar bladen vid -15. De har stått i vårt uterum över vintern där det har varit -6,7 grader som kallast. De har varit jättefina hela vintern men nu har liksom bladen torkat. De har inte ramlat av men det känns som att hoppet är ute för dom. Har vattnat sparsamt.

Tror du att träden återhämtar sig?

Mvh Lisa

Odla Svarar: 

Det är en missuppfattning att oliv tål ner till -25 grader hela vintern igenom. Den kan klara en sådan frostknäpp över en natt eller så om oliven står planterad i marken, men sedan måste den tina upp igen snart för att kunna dra upp vatten och jorden får inte vara frusen länge.

Så det jag tror har hänt med dina olivträd är att de har stått länge med frusen jord och solen kan ha gassat på dem. Då händer det att de frystorkar: när jorden är frusen kan inte rötterna dra upp och ersätta det vattnet som dunstar via bladen och då torkar de.

Men kasta inte olivträden ännu utan vattna flitigt och se om det kanske kommer nya blad. Du kan plocka bort de gamla bladen som är torra.