Min guldpalm vissnar

Åsa

Hej

Jag har en snart 3-årig guldpalm som alltid mått bra och varit stor och praktfull. Sedan vi flyttade för ett år sedan och den fick en ny, lite mörkare plats, har den börjat må sämre. Det började med bruna bladtippar för att sedan utveckla sig till torkade blad och grenar. Jag har klippt bort de torra partierna och de torkade bladen. Planterat den i större kruka med ny jord och lecakulor. Den får vatten regelbundet och jag har ställt den vid balkongen nu på vintern för att den ska få maximalt med ljus. Jag har även köpt en luftfuktare som står bredvid den för att den inte ska ha torr luft. Ingenting hjälper, den vissnar ändå och jag får klippa blad varje dag.

Nu har även stjälkarna börjat vika sig på både stora och små blad. Börjar bli desperat. Har den fått någon sjukdom? Finns det ens något jag kan göra eller är det att vänta att den dör helt?

Tacksam för svar då jag älskar denna palm och den varit min stolthet inomhus.

MVH Åsa

Odla Svarar: 

Hej

Det är mycket vanligt att palmer och andra växter får gula eller bruna, torra blad under vintern. Det beror ofta på den torra inomhusluften och ljusbristen. Men du tycks ju har gjort allt du kan för att din guldpalm skulle må bättre, så den kanske repar sig nu när våren med mer ljus kommer och din guldpalm kan kanske få bo ute under sommaren.

Ta dock en lupp och kolla så inte din guldpalm har fått spinn, det är mikroskopiska spindeldjur som ofta drabbar palmer som inte mår bra. I så fall köp Provado Spray eller liknande preparat och spreja palmen.

Kan det också vara ett annorlunda "klimat" i din nya bostad? Har det gjorts radonmätningar i huset?

Med vänlig hälsning Sylvia