Min första trädgård

Ellen

Hej, Jag ska för första gången börja planera för vår trädgård och känner mig liten vilsen om vad man ska välja; fröer, knölar eller perenner? Hur ska man tänka här, finns det några generella tips? Det skulle vara kul att få så mycket växtlighet som möjligt redan nu första sommaren. Har ni tips på växter som är lättskötta? Jag gillar "bohemiska" trädgårdar med växter som dahlia, anemon, vallmo, akleja, lavendel, martorn, rosor, stockrosor, pioner och fingerborgsblommor, för att nämna några. Trädgården är ljus och går från sol till halvskugga. Jag planerar att odla i rabatter, pallkragar och krukor. Stort tack på förhand!

Odla Svarar: 

Hej,

vad roligt med en helt ny trädgård! Du har väldigt många frågor och det kan vara svårt för mig att svara på dem när jag inte vet i vilken odlingszon du bor, jordmån och liknande. Men jag kan svara på några :) En "bohemisk" trädgård eller cottage garden är den mest svårskötta trädgården, trots att den ser halvvild ut. Om man är nybörjare på trädgård är det bättre att göra det enkelt i början och sen bygga på efter hand Då får man också ett hum om hur mycket tid i veckan man är redo att lägga på trädgården, den kräver ju lite skötsel. 

Jag hade tyckt du ska börja med att välja ut några buskar och perenner du kan odla i rabatterna. Sen kan du även kombinera detta genom att odla lite ettåriga växter i rabatt/kruka/pallkrage. Dahlior som du nämner är knölar som man måste förodla för att sedan ta upp första frostnatt, de är ganska skötselkrävande växter. Även Stockrosor är lite svåra om man inte är van, de är tvååriga växter och man sår dem nu på våren för att de ska blomma nästa år, sen vissnar de ner. Man måste alltid så nya varje år och de bildar bara en bladrosett första året.

Så börja med själva stommen i trädgården som utgörs av träd/buskar/perenner. Sen kan man börja fylla på med ettåringar, knölar och lite känsligare sorter :)

//Anna Theorin