Mimosa sensitiva

Eva Bjälldahl

Hej! Jag hoppas jag valde rätt person till denna frågan.

Jag har 2 st Mimosa sensitiva som jag köpt på Plantagen, och de stod fina länge. Sen började min gamla katt att knapra på den ena och tog skott och tom en knopp jag var så glad över. Så jag köpte en till med liten knopp.

Den första verkade inte hämta sig trots att jag lyckades ställa den så katten ej kommer åt den. Den är det nu inte mycket kvar av alls. Nr 2 har också börjat bli dålig och ser sämre och sämre ut, tappar mycket blad och ser mest ut som en massa uppstickande små stammar med några få blad. Försöker vara försiktig med vattningen nu, men de drack mycket i början. De sår i norrfönster sen från början.

Strax innan jul hade grannen en vattenläcka ovanför i golvet och de lade in värmeslingor som gjorde att det spred sig i betongen ner till mig så jag hade ca 25 gr i köket där de stod i ca en veckas tid. Vet inte om det gjorde någon skillnad?

Till saken hör att jag gav bort just denna växt till två av mina väninnor som gillade den mycket. Den ena skickade en bild på den utslagna rosa knoppen som hon såg när hon kom hem från jobbet en dag i mitten av december. Den står också i norrfönster.

Varför har mina lyckats bli så anskrämliga och hur kan jag rädda åtminstånde den sista?

Vänliga hälsningar Eva

Odla Svarar: 

Hej!

Tyvärr är det så att dessa halvexotiska växter från Medelhavsklimatet är svåra att lyckas med hemma. För Mimosa pudica med salunamnt 'Sensitiva' är 25 grader en för varm vintertemperatur, den bör vara i sval rumstemperatur eller ännu något svalare, de trivs i runt 15-18 grader och ljust även vintertid!

Dessutom vill de gärna ha något fuktigare luft än vi kan erbjuda dem i våra boningsrum. Kan du placera den i ditt svalaste fönster men gärna med mer ljus än ett norrfönster kan ge vintertid? Kanske en växtlampa? Duscha den också med blomspruta då o då, men inte på de utslagna blommorna.

Regelbunden vattning, tål inte att torka ut helt. Mycket sparsam gödning och då endast under växtsäsongen.

Med vänlig hälsning Sylvia