Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mästarrabatten

Hej Sylvia.
Jag heter Dan och skriver från Svalöv i Skåne. Hoppas att du har tid och kan hjälpa mig. Jag har lovat att fixa till en rabatt i min mammas trädgård. Jag vet att hon är förtjust i Rosor och rosa är en favoritfärg. När jag såg mästarrabatten 2006, (på er sajt) med den rosa rosen sommerwind kombinerad med Ulleternell, Japansk malört och nysört förstod jag direkt att den skulle passa hennes smak perfekt.

Problemet är att jag är ingen trädgårdsexpert. Rosen är inga problem. Men perennerna känner jag inte alls till. Jag har sökt info på nätet, men jag tycker tom. att den har varit lite motstridig i vissa fall och bilderna skiljer sig också en del från "mästarrabatten 2006".

Mina frågor är.
1: Räcker det att jag säger att jag vill ha Japansk malört, Ulleternell respektive nysört till plantskolan, för att jag ska få det jag ser på  bilden? Eller behöver jag precisera med t.ex. ett latinskt namn för att det ska bli rätt.

2: Är blommorna vita på samtliga tre sorter?

3: Kan du säga vilken blomningstid de olika sorterna har?

4: Jag har hört att det är lagom att plantera rosorna med 50 cm mellanrum.  Tycker du det också?

Hur tycker du att man sen ska plantera perennerna? Varannan Ulleternell, varannan Japansk malört och varannan nysört mellan  rosorna? Eller tycker du att de olika sorterna ska stå i grupper?

5: Om man bara skulle ha två av ovan nämnda perenner, vilka skulle du i så fall valt?

Jättetacksam om du kan hjälpa mig med lite tips och råd. Känner du till någon bra plantskola i närheten av där jag bor, Landskrona-Helsingborg-Lund, som kan de här sorterna vore det toppen.

Tackar på förhand
Mvh
Dan P.

Odla svarar:
 1. Jag tycker att du ska gå till en riktig perennplantskola, sådana finns det gott om i Skåne, inte minst Odlas egen i Sösdala!
  Det går oftast bra att säga de svenska namnen, särskilt om plantskolans personal är välutbildad. Men skulle det blir frågan om olika sorter, är det förstås bra att ha med en lapp med både det svenska och latinska namnet. Eller printa och ta med hela planritningen (som finns i en länk under själva artikeln) med namn och allt.

 2. Ja, men japansk malört blommar i och för sig inte, den har vackra silvergrå blad.

 3. De blommar från midsommar och långt ut på hösten.

 4. Ja, det blir bra med 50 cm. Hur du ska plantera resten framgår av skissen. Du ska ju bara göra den delen längst ner till höger där rosorna, 2 st, heter R. Där är växterna planterade i grupper om flera plantor av samma växt intill varandra. Mellan rosorna ska inte vara något, bara runtom.

 5. Hmmm... jag tycker nog att du bör ta allihopa, de passar så bra ihop med varandra!

  Hoppas detta hjälper dig!
  Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB