Maskar på balkonggolvet

Camilla

Jag undrar vad det är för återkommande maskar på min inglasade balkong. De finns helt plötsligt överallt när det har blivit kallt och verkar konstigt nog krypa mot ljuset.

Har precis hittat över 50 brunsvarta maskar (?) på min inglasade balkong när jag skulle vinterstäda. De har krupit upp på balkongmöblerna, lite här och var på heltäckningsmattan, men fram för allt längs med och upp på glaset och precis under kanten på mattan. Där har de sen frusit ihjäl och jag förstår inte varför de har tittat fram så sent/tidigt på året (030112). Detta hände också vid samma tidpunkt förra året efter att jag hade tagit in granris. Men trots noggrann rengöring efter den första upptäckten och inget nytt granris samt flera noggranna rengöringar under året har de kommit tillbaka. Vad jag vet lägger maskar inte ägg...

De är mellan 20-40mm långa. Första gången trodde jag att det var tallbarr. Har aldrig hittat levande maskar i mina krukor och jag är rätt duktig på att luckra samt jordförbättra och slänga ettåringar. Var har de hållit hus under vår, sommar och höst?

/Camilla

Odla Svarar: 

Jag kunde inte identifiera maskarna, så jag frågade Naturhistoriska Riksmuseet. Tyvärr kan de inte heller se vad det kan vara. Här är deras svar, du kan skicka en bättre bild dit och fråga dem igen:

Maskarna syns alltför dåligt för att det skall gå att se vad det är för maskar. Eftersom jag inte vet vad det är kan jag heller inte komma med vare sig förklaring eller råd. Försök ta bättre bilder på dem nästa gång du ser dem.’

Vänligen

Lars-Åke

Lars-Åke Janzon Fil dr, 1:e intendent Jourhavande biolog

   Naturhistoriska riksmuseet 
   Box 50007 
   SE-104 05 Stockholm 

  Tel: 08-519 551 13 
   Fax: 08-519 540 85 

  e-mail: lars-ake.janzon@nrm.se 

Web: http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen.7036.html