Marktäckare under träd - förslag

Ida

Hej

Vi har en rundel med flera popplar där vi skulle vilja ha något marktäckande. Det är ganska torrt och bilar kör väldigt nära den. Har du något bra tips? Spelar ingen roll om det är buske eller perenn. Vet du hur krypande barrväxter fungerar i en sån yta? Det är ju ganska skuggigt och torrt.

Vet du också hur bästa sättet är att plantera vid träden? Det är ju mycket rötter och jorden bör bytas ut. Jag har tillgång till grävmaskin men är rädd att jag skadar rötterna för mycket.. Mvh Ida

Odla Svarar: 

Hej

Du säger inte hur stor rundeln är och i vilken zon du odlar i. Det skulle vara lättare att föreslå växter om jag visste hur pass stora och härdiga de bör vara.

Jag gör ett försök: i gatumiljö med bilavgaser och inte alltid så fuktig och välgödslad miljö behövs växter som är tuffa. En väldigt fin marktäckare som även Gatukontoret använder på många platser är biokovonävan eller flocknävan, Geranium x cantabrigiense. Den finns att köpa som färdiga så kallade perennmattor om det handlar om stora ytor, men några kvadradmeters yta går bra att plantera med småplantor som till exempel vi här hos Odla.nu kommer att sälja lite senare i vår. Du kan även köpa flocknävan som perenna rötter i ett av våra aktuella erbjudanden, kika gärna här: Odla.nuShop

Om platsen är väldig torr och solen gassar på där, så är en annan perennmatta som kan komma i fråga Sedum-mattan. Den består av olika fetbladsväxter som är låga och mycket torrtåliga. Den används också ofta i rundlar i gatumiljön.

Skulle platsen vara mer skuggig, kan även en murgrönematta komma i fråga.

Bilder på de olika mattorna ser du här: Vegtech

Då det handlar om popplar som har mycket giriga rötter och lätt tar all vatten och näring av de andra växterna, föreslår jag att du först brer ut en rotmatta som släpper igenom luft och vatten till rötterna men släpper inte igenom poppelrötterna till marktäckarnas rötter. På denna rotmatta brer du sedan en rejäl lager bra, ogräsfri matjord och sedan planterar du nävaplantorna med cirka 30 centimeters mellanrum alternativt rullar ut den färdiga perennmattan.

Med vänlig hälsning Sylvia