Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Märkligt björnbär

Hej Sylvia!
Jag har under lång tid läst dina råd och svar och tycker att du har otroligt bra svar på det mesta - stort tack till dig!

Jag har sedan förra våren två jättelådor (ca 150 liter vardera) på min sydvästvästbelägna balkong i södra storStockholm (zon 2). I den ena har jag en honungsros och i den andra har jag ett björnbär som vi fått av min sambos mormor i Södertälje. Där växer hennes björnbär så att det knakar och de hotar att ta över hela trädgården inklusive garaget...

Den första våren när vi fick det, såg björnbärets skott helt döda ut. Till slut tröttnade vi och klippte ned det helt och då kom två nya skott direkt från "rotknölen".

Det ena bar frukt under sommaren redan då, det andra gjorde inte det. Därför klippte jag under sen höst ned grenen som gett bär, men lät den andra vara.

Det såg ut som om det hade överlevt vintern, med nya bladskott - ca en halv cm stora.

Det verkar nu som om att bladskotten torkat ut(?) för de utvecklas inte ytterligare. Detta trots att grenen där de sitter på inte är död inuti (men verkar torka successivt). Nu kommer det ett nytt skott vid roten.

Varför överlever inte fjolårskotten?

Har det med kyla att göra (så kallt var det inte i vinter och jag hade täckt över roten med tidningar)?? Men jag skyddade inte grenarna med väv i febr då det var kalla nätter men soliga och lätt varma dagar, som man kanske skulle ha gjort. I höstas vattnade jag mina lådor så att de skulle hålla fukten.

Min honungsros är jättefin och hade inte fryst sönder någonting - trots att den faktiskt stod ännu mer soligt under februari månad. Men när kan jag räkna med att den skall börja blomma - läste om att det kan dröja ett par år?!

Nu har jag planterat klematis i 30 liters krukor som jag skall se huruvida de kan övervintra på min balkong.

Tack för en mycket fin hemsida!!!
Varma hälsn,
Susanne

Odla svarar:

Jag har själv upplevt detta med att växterna "klarat vintern" men nu på försommaren blir de ändå fula och vissa till och med dör. Så det måste ha med vädret att göra i alla fall - vi hade ju en rätt så konstig vinter.

De kan helt enkelt ha "frystorkat", dvs. det var tjäle i krukan och solen drev på plantan ovan jord, så den fick inget vatten.

Du har väl dräneringshål i krukan så att det inte blir vatten stående i den och fryser till en hård iskoka?

Den andra krukan kanske inte var lika isig, dessutom kom ju rosorna igång betydligt senare än björnbär, som ju ibland är gröna året runt, åtminstone här på västkusten.

Så du kanske får klippa bort fjolårskottet om det inte kommer igång ändå. Men vänta lite, den kan ju piggna till nertill!

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB