Märklig blomning

Nu har jag ett lite panikartat problem.

Till min förtjusning blommade min gula änglatrumpet för första gången för ca en vecka sen. Men nu börjar dessa blommor som var så fina bli bruna i kanterna och ser allmänt trötta ut nu på dagen (dom kanske alltid ser lite skrumpna ut på dagen och blommorna kanske inte brukar hålla mer än en vecka?)

Men det riktiga problemet är att dom ej utslagna blommorna ligger på marken på morgonen när ja kommer ut och ska titta till den. Tre blommor i dag och två igår. Det är lite frustrerande.

Min trumpet har vält vid två tillfällen så jag kan förstå om det är någon blomma som skadats och ramlat av, men alla dessa?

Sen finns det flera blommor som ser risigare ut, som själva stjälken från stammen till blomman har torkat ihop, så dessa kommer ju självklart också ramla av. Kvar kommer det inte vara några blommor som kommer att slå ut.

Sen känns det som att tillväxten på de ej utslagna blommorna har stannat av (men det kanske bara är inbillning).

Jag vattnar trumpeten dagligen, varma sommardagar fler gånger. Varannan vattning använder jag blåkorn och har sedan tidigare provadopinnar i jorden men dessa har nog löst upp sig sedan länge.

Med vänlig hälsning
Päivi

Odla Svarar: 

Ja, det är ju lite olika bud på det! Men det kan bero på regnperioden (åtminstone hos oss!) och att vädret blivit kallare.

Och visst blir blommorna bruna innan de ramlar av. En vecka per blomma är dessutom mycket, mina håller bara 2-3 dagar!

I värmen och solen är blommorna alltid lite hängiga, men piggnar till på kvällen. De doftar också mest på kvällen.

Ta och kolla att du inte har fått tvestjärtar i krukan: gillra fällor av tomma toapappersrullar, en brädbit eller dylikt skrymsle, och vittja på morgonen. De kanske kommer upp på natten och käkar av de mjuka knoppstjälkarna?

Du kan också minska på gödningen, jag göder bara en gång per vecka.

Sylvia