Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Manshög brugmansia

Hej igen!
Mina brugmansior är ca 60-70 cm höga. Hur gör jag med dem om jag så småningom vill ha dem manshöga eller mer som träd? Om de är lite torra i toppen så måste man väl klippa bort det och om man toppar så får man ju inte en enda stam, som jag skulle vilja ha!

Jag bor i zon 3.
Mvh Fia

Odla Svarar: 

Du får forma dem så att du låter den kraftigaste grenen bli stam och toppar den så att den grenar sig lagom högt upp och binder upp den så att den växer rakt upp. Men är det den kraftigaste grenen som har torr topp så välj den näst kraftigaste då, den växer nog ikapp när den slipper konkurrens.

De övriga grenarna tar du bort och använder till nya sticklingar. Sedan passar du stammen så att det inte kommer skott under kronan, som du sedan fortsätter att toppa så att den bildar fler grenar och blir en trädkrona så småningom.

Enklast är det att börja från en liten planta som är en rak "pinne", det kan vara svårt att korrigera senare om man har toppat den redan som liten och fått en flerstammig buske. Har man en buske som man vill göra ett träd av, kan det också vara svårt att hitta en gren som växer rakt upp, det kan bli en "krok" på stammen ändå.

Ska du ha den manshög så bör du toppa den första grenen ca 1 m från marken. Då den inte är så hög ännu så får du låta den växa till sig tills det räcker. Men ta bort alla sidoskott, så växer den snabbare.

Sylvia