Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Mango, litchie och kapkrusbär

britt-marie göras

Hej, om man får en mangokärna respektive en litchie kärna att gro, hur sköter man då dessa plantor på för sätt? I solhänseende,vattning, värme kyla m.m.

Har en inglasad altan som kan bli väldigt varm när solen lyser även nu på våren och på sommaren är den rentav het. Den blir ju kall nattetid ett tag framöver. Funderar på om jag lyckas få kärnorna att gro om jag då kan ställa ut dem och när på altanen.

Har också en fråga om kapkrusbär. Tänker köpa sådana fröer kan jag även ha dem ute på altanen.

När man köper ätbara kapkrusbär i livsmedelsbutiken finns det då något på dem man kan spara och sätta.

Brukar i bland få frukt från Thailand, vet inte riktigt vad de heter de ser nästan ut som långa smala bajskorvar och som jordnötter med skal.Man skalar dem och äter innehållet som är segt och kladdigt som torkade fikon och de innehåller små svarta kärnor som kan vara som kantiga små stenar. De växer som stora träd i Thailand. Har satt några kärnor för några år sedan i en kruka och det blir långa smala stammar med många små blad som sitter tätt tätt, på vårarna tappar de bladen sen kan de börja få blad igen om jag bara kommer ihåg att vattna, den brukar bara stå i ett soligt fönster. Just nu har jag gömt att vattna den så alla blad är borta hoppas att den tar sig

Har ni någon aning om vad frukten heter och hur den ska skötas?

Hoppas att jag kan få svar på någon av frågorna Hälsningar Britt-Marie

Odla Svarar: 

Dessa exotiska växterna som mango och litchie tål ju inte kyla, så du får odla dem som rumsväxter under den kalla årstiden. Däremot kan du ta ut dem under sommaren, men de ska in igen innan kylan sätter in. Det är dock inte så bra om det är för varmt heller, så inglasningen bör nog stå öppen om du tänker ha dem där under sommaren. Vattna mer under sommaren, låt dem aldrig torka ut, och så gödsla med en vanlig växtnäring.

Kapkrusbär däremot tål lite mer. Jag brukar peta några kärnor ur affärens frukter, låta dem torka några dagar och så så! Det blir ganska rejäla växter av dessa under sommaren, de kan stå ute efter att frostrisken är förbi och du avhärdat dem, tills det börjar bli kallt på hösten igen. Då kan de ev. stå kvar i inglasningen ett tag om inte frostnätter hotar. De går också att ta in och övervintra inne om du har plats! Bär kommer nämligen långt in på hösten.

De "långa smala bajskorvarna" kan jag tänka mig är tamarind, mycket vanligt förekommande där. Se här. Sköts som ovanstående mango och litchi ungefär, d v s frostfritt.

Sylvia