Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Många häckar och buskar

Hej!
Har precis köpt ett hus med stor tomt till. Det finns många häckar och buskar på tomten och jag undrar om bästa tips för att hålla borta ogräset. Har hört att en del först rensar ogräset ordentligt och sen fortsättningsvis sprutar och rensar. Om jag vill täcka rabatterna med typ bark eller torv, hur gör jag då och kommer det verkligen inte upp något ogräs genom detta?

Andreas

Odla svarar:

Jo du, det kommer ogräs genom barken också, men det hjälper lite. En trädgård är ett arbete som man får hålla på kontinuerligt. Men tänk vilket rofyllt arbete! Och så slipper du dyra träningstider i gymmet när du jobbar i trädgården istället, det är effektivt träning, det!

Börja med att ta bort all ogräs du hittar, men kolla så att det verkligen ÄR ogräs, så att du inte tar bort trädgårdsväxter som redan finns i den gamla trädgården! Det kan komma upp överraskningar som ni säkert vill behålla. Mitt råd till alla nya ägare av en äldre trädgård är att man tar det lugnt första sommaren och kollar vad som kommer upp.

Och så spruta inte Roundup och liknande, den kan nämligen ta död på häcken också, inte bara ogräset!

När ni rensat under buskarna och häckarna, kan ni bre ut barkmylla (ej täckbark, som drar kväve ur jorden) och ev. gödsla med blåkorn eller liknande, beroende på vad ni har för häckar. De kan också behöva klippas nu på vårvintern, det beror också på vad det är för häckar.

Så det allra första jobbet blir nog att skaffa en bra allmän trädgårdsbok (en bra sådan: Bonniers stora bok om Din Trädgård, av Karin Berglund m.fl.) och läser igenom den och tänker efter.

Lycka till!
Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB