Magnolia i kruka

Susanne

Hej

Kan man odla magnolia (Leonard Messel kanske?) i kruka på en vanlig balkong? Vid flytten från trädgård till balkongodling tog jag med mig en syren, som nu har klarat tre vintrar med frigolit runt och under krukan samt skuggväv på våren. Också björkspirean klarar sig fint, liksom hosta, prästkrage och daggkåpa.

Jag bor i zon 2, Helsingfors (Finland). Balkongen har sol sommartid från kl. 14 till solnedgång. Få pollinerare orkar upp till andra våningen, mest getingar och nattfjärilar. Jag lockar pollinerare med lite sommarblommor på balkongräcket, men annars är det tomater, buskar och perenner som gäller för mig.

Hur sköter jag en magnolia? Kan jag klippa den? Det måste vara en som blommar som ung, som äldre och högre får den bli en fin present till någon med trädgård. Eller har du tips på någon annan buske/träd som tål balkongodling på liten och låg yta?

/Susanne

Odla Svarar: 

Just 'Leonard Messel' blir ett stort magnoliaträd och blommar inte förrän den är ganska så stor, så titta hellre på de mindre magnoliasorterna som 'Susan' eller kanske en stjärnmagnolia.

Om du skaffar en rejäl isolerkruka typ denna (http://www.odla.nu/artiklar/ute/tips-och-ideer/lindesbergskrukan/) som är lätt men isolerar väl, så kan det gå bra. Isolera toppen också under vintern med juteväv eller dylikt.