Magnolia - Georg Henry Kern

Amanda Wingren

Jag och min man fick en magnolia i bröllopspresent i somras. Eftersom vi bor i lägenhet fick den flytta in i vårt kök. I november kommer vi flytta till lägenhet med balkong då tänker jag flytta ut den dit. Balkongen ligger skyddad men bra med sol. I zon II/III Klarar magnolian att bo på balkongen ? Bör jag plantera om den i speciell kruka? Något mer jag bör tänka på? Tacksam för svar! Mvh, Amanda

Odla Svarar: 

Nu förstår jag inte av din fråga om ni bor i zon 1 eller 2/3? I zon 1 och med isolerad balkong utan minusgrader kunde den ev. bott på balkongen även på vintern, men då magnolian har bott i köket hittills, kan det i kallare zoner bli en chock för den att plötslig flytta ut nu när det redan är kallt och regnigt.

Men plantera om den i en s.k. isolerkruka med rododendronjord, alltså sur jord utan kalk men annars näringsrik. Isolerkruka, se t.ex. här: Lindesbergskrukan. Kolla om du kan ha den i garaget, förrådet eller annan sval, ljus plats som dock inte får minusgrader. Vattna så den inte torkat ut.

Till våren när frostrisken är förbi kan den sedan flytta ut till balkongen. Lägg varje år ett lager av torvmull eller lövjord på jorden omkring busken. Kalka inte. Akta rötterna som ligger ytligt. Läget bör vara skyddat mot kalla vindar men inte för varm med full solgass hela tiden, alltså ha den på den skuggigare delen.

Sylvia