Måbärsris

Johanna

Hej,

Flyttade för tre år sedan till en radhuslänga där trädgårdarna (söderläge) avgränsas med måbärshäckar. På den västra sidan av trädgården växer en frisk och tät måbärshäck som inte lämnar något att önska - men på den östra sidan är häcken kraftigt förvedad, nästintill liggande/lutande mot söder och bär i stort sett inte några blad innanför det yttersta tunna lövskiktet. Många av grenarna går dessutom att bara lyfta upp ur marken - helt döda. Vad kan jag göra? Det finns ju mycket liv i den än, tycker det är tråkigt att bara byta ut den utan att ge den en chans. Klippte i vår ner den med ca 40-50 cm till ca 120 cm höjd - skulle kanske klippt mer för föryngring?

mvh Johanna

Odla Svarar: 

Hej!

Det skulle inte ha skadat om du hade klippt ner den till 20-30 cm ovan jord för total föryngring. Men det bör du inte göra just nu utan på vårvintern. Torra, fnasiga grenar utan blad kan du däremot ta bort nu. 

Ös på kogödsel från säck på rötterna så häcken får näring och vattna den väl. Om den inte piggnar till av gödseln så kanske klipper du ner den nästa vinter.

Sylvia