Lyktranka

Lena

Hej Sylvia! Fick tipset att skriva en rad till dig och be om hjälp. Jag undrar, kan du möjligen ge råd om lyktrankan? På en ranka växer det ut som ett T som påminner om en rak, smal och lång ärtbalja. Kanske några veckor senare, så öppnas den och svarta korn flyger ut, gissar att det är fröer. Hur gör man i så fall med dessa fröer – planterar dem grunt eller..? Vore mycket tacksam för hjälp, har aldrig sett detta och det är så spännande. Tack på förhand! Trevlig helg!

Med vänlig hälsning Lena

Odla Svarar: 

Hej!

Visst är det frön din lyktranka har! Ta hand om dessa svarta frön och plantera dem i en kruka med ca 1 cm såjord överst och vanlig blomjord under. Täck fröna tunt med fin sand. Ta på en plastpåse med andningshål över och håll sådden lätt fuktig och varm, ca 22 grader.

Eftersom du har blomjord under, är det inte så bråttom att plantera om småplantorna sedan, om du har lyckats så fröna lagom glest så att de inte trängs. Ta bort plastpåsen när plantorna börjar växa så de rör i plasten och placera plantorna svalare, 18-20 grader.

Med vänlig hälsning Sylvia