Lyckas inte med klematis

Lisa

Hej Sylvia

Jag lyckas inte med klematis trots 6 års testande med olika metoder. Läget är morgonsol och vandrande skugga på em. Allt annat i min trädgård växer så in i baljan.

Har använt rosjord i planteringen, sand runt stammen enligt konsten alla regler, skuggat rotverket. Det blir ynka blommor om några alls, bladen blir mörkfläckiga. Vad gör jag för fel? Har tyvärr inga bilder av förklarliga skäl.

/Lisa

Odla Svarar: 

Hej

Det är ju lite mysko att det inte vill sig med klematis hos dig om allt annat växer "så in i baljan"! Är det något med läget som gör att klematis inte trivs, är det kanske kalla vindar eller kall, lerig jord under?

Att bladen på de klematis du har haft blev mörkfläckiga får mig att misstänka vissnesjuka. Rankorna kan angripas vid jordytan av svampen Ascochyta clematidina. Men det kanske bara är ett sekundärt symptom och den primära orsaken skulle vara obalans mellan roten och kronan. Klipp bort alla angripna delar.

När du planterar en ny klematisplanta, toppa den 0,5 meter - 1 meter ovan mark för att låta rötterna hinna ikapp kronan. Välj svenska E-plantor, gärna småblommiga, som har bättre chans att få vara friska. Vi hos Odla.nu säljer några sådana. Kika gärna på vårt utbud av klematis här: Odla.nuShop

Med vänlig hälsning Sylvia