Lotusrot (renkon)
Hej,
Lotusrötter (renkon el. hasu på japanska) finns inlagda. Jag gillar att äta dom skivade färska men kan bara hitta dem inlagda här. Vad jag förstår är lotusrot en vattenväxt, rhizomet från lotusträdet. Är det något man kan odla själv? Om inte vet du var man kan få tag på färska? Jag brukar köpa en inlagd babyvariant som ser ut som långa kraftiga blomsterrötter men med de karaktäristiska hålen.
Med vänliga hälsningar
Jessika
Tyvärr går de nog inte att odla hemma, då de kräver tropiskt klimat för att växa. Man behöver en rejäl bassäng i ett mycket varmt växthus till detta. Du kan se sådana i vissa stora botaniska trädgårdar, t.ex. i Kew Garden i London.
Nelumbium speciosum alt. Nelumbo nucifera brukar vara de sorter man äter rötterna på, de är en släkting till våra näckrosor.
Bilder här:
Sylvia