Lössangripen kaprifol

Carin

Jag har en "amerikansk kaprifol", ca 15 år, som blivit beskuren vid något tillfälle. Den växer runt en stolpe och upp på kanten på vårt garagetak. Står i söderläge. Fått lössangrepp varje år, men i år är det enormt mycket. Hela den stora växten är drabbad. Blommor skrumpnar och blad svartnar, det är klibbigt och obehagligt att komma nära den.

Kan man ta ner den helt nu i juni? Vad ska man göra för att det inte blir så här igen?

/Carin

Odla Svarar: 

Hej

Det är säkert det varma söderläget som får lössen att trivas så bra på din kaprifol. Det kan vara instängt och för tättvuxet så de riktigt fröjdas.

Du har säkert försökt redan med såpspritlösning? Men om man sprutar det flera gånger och eventuellt "tvättar" växten med vattenslangen emellanåt, så kanske lössen minskar avsevärt. Spruta dock inte kaprifolen i sol, då kan det bli brännskador istället. Om lössen inte ger sig så pröva med ett pyretrumpreparat.

Visst kan du klippa ner din kaprifol men det löser ju inte hela problemet, lössen kommer igen när den växer upp. Men pröva att gallra rejält, ta bort gamla risiga grenar och lämna kvar unga, så att kaprifolen blir luftigare.

Med vänlig hälsning Sylvia