Löss och larver

Anna-Karin

Hej

Har bott med inglasad balkong i två år nu och har enorma problem med lus och larver. Allt från stora gröna larver som kaläter mina pelargoner till små gula. Har försökt med såpalösning och plockar larverna så fort jag ser dem, men det är inte mycket till hjälp .

Vad kan jag göra? Min balkongodlarglädje är på upphällningen.

/Anna-Karin

Odla Svarar: 

Hej

Ett av problemen med inglasningen är just att det är varmt och gosigt för diverse skadedjur, som till exempel löss och larver, också. Det bästa är att du försöker hålla inglasningen öppen under sommartid så att luften cirkulerar bättre, så att det blåser på växterna så att det inte är så varmt och skönt för diverse fjärilar att lägga ägg där. Du kan ju stänga till när du själv vill sitta i lä.

Bäst är förstås att plocka bort larverna för hand och mata småfåglar med dem. Småfåglarna kanske kommer alldeles självmant om du öppnar till och ställer fram fågelbad och eventuellt lite fågelmat också för att locka dit dem.

Tyvärr är såpalösning inte alltid tillräckligt starkt för att ta bort löss och larver, det behövs starkare grejer. Om du ändå vill spruta, använd något ekologiskt växtvårdsmedel till det.

Med vänlig hälsning Sylvia