Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Lönt att behålla odlingsbädd

Hej,
På vårt sommarställa på västkusten, har jag på en liten odling på ca 20 m2, täckt med svart plats och därpå två trälådor utan botten med ny jord.

Men eftersom bädden ligger på en äng med högt gräs, där det finns mycket mördarsniglar, intill en kohage, är förhållandena inte de bästa. Jag undrar om du tror att det alls är lönt för mig att behålla dem eller om du spontant tror att jag kan göra något med vettigt med ytan? Den svarta plasten har legat på i tre säsonger, så jorden under är säkerligen ogräsfri. På vintertid täcker jag bäddarna med svart plats, så just nu, innan jag tagit av den, brukar det vara mycket myror i jorden.

Nästan allt trivs där, om det inte vore för mördarsniglarna. Det jag lycktas bäst med är nog bönor.

Hör gärna av dig om du har förslag på växter, vad som helst - det är bara kul att odla - som mördarsniglar inte vill äta upp. Eller ska jag ta bort all plast och odla en buske eller ett litet träd istället...?

Vänliga hälsningar
Kristina

Odla Svarar: 

Om du kan hålla "rent" runt det, så låter det ju som en bra plats för att odla diverse grönsaker, som en "pumpaskog" etc.

För att bli av med sniglar som redan finns på anläggningen, skaffa NemaSlug och behandla platsen innanför träramarna. Måste upprepas 3 ggr men de skickar medel i 3 omgångar: http://www.bionema.se/mordarsniglar/

För att hålla sniglarna borta utifrån:
Kan du göra så att du gör en "vass" stenläggning med först markfolie, sedan sand och sedan "vass" makadam e.d. Sniglarna gillar inte krypa över vassa stenar. Dessutom köp ett kopparband som du fäster runtom i trälådornas utsida. Sniglarna måste ju upp i lådan om de ska kalasa, och de går inte över kopparbandet, de får elstötar då!

Hur låter detta? Om det låter för omständligt, kan du kanske använda stället till en liten fruktodling med olika sorters fruktträd.

Sylvia