Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Lökväxter

I höstas köpte jag lökar från er som jag planterade i krukor på balkongen och de blommar nu för fullt, krokus, pingstliljor, blandade lökpaket m.m. Min fråga är om det är idé att spara lökarna, kommer de att blomma om nästa vår om jag låter de vissna ned helt i sina krukor?

Margaretha

Odla Svarar: 

Visst kan de blomma om igen, men du får sköta dem genom att ge näring (lökgödsel eller benmjöl) och mer jord efter blomningen, fortsätta att vattna så länge blasten är grön och sedan ställa undan dem för att vila under sommaren/hösten så att det inte regnar mycket i krukan. Sedan kan de säkert övervintra dem på balkongen. Om du vill kan du komplettera med fler sorter i samma kruka på hösten.

Det är bara tulpaner som är kinkiga, många av de nya sorterna vill inte blomma bra året efter. Det har att göra med tulpanens egenskap att en lök bara blommar en gång och sedan bildar sidolökar som i sin tur kommer att blomma året efter.

Tyvärr är många av de moderna hybriderna sådana att de slösar all sin energi på blomningen och inte orkar bilda nya lökar alls. Sådana lökar lönar det sig inte att lämna kvar i krukan år efter år, gräv upp dem och gör en avsides avstjälpningsplats, där de nergrävda kan få bida sin tid och kanske komma med en eller annan överraskning längre fram.

Det svåra är att veta vilka sorter som inte kommer åter annat än genom att pröva sig fram. Dock är de gamla, beprövade sorterna ofta bra, sådana som t.ex. Darwin-hybriden Apeldoorn, som är nära nog "omöjlig" att bli av med!

Sylvia