Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Lökröta

Hej,
jag har i många år satt nya tulpan- och narcisslökar i en bred rabattslänt, bland flox och andra perenner. Vissa återkommer, andra försvinner och nu i våras kom det inte upp mycket av alla lökar jag satte förra hösten. Handlar det om lökröta som lär förekomma?

Det finns Brassicolpulver mot lökröta(?) i handelsträdgården har jag sett förr, fungerar det? Finns det i större och mer ekonomiska förpackningar att få tag på i så fall? Eller måste jag byta (en del?) jord, jag har en viss del kompostjord. Fast det är stor yta.

VAD GÖR JAG?
Det är ju dags nu.

Tack på förhand för tips,
Solveig, Motala

Odla Svarar: 

Det kan handla om lökröta, det ser du om du gräver upp några lökar och tittar. Är de mögliga, missbildade eller fläckiga eller rentav försvunna, kan det handla om det. Sjukdomen är mycket smittsam.

Det kan också handla om gråmögel av olika sorter.

Noggrann hygien är viktig i båda fallen, så att man inte planterar lökar med mögel- eller rötfläckar. Att byta plats för odlingen bör man göra, man bör inte odla på samma plats år efter år och särskilt inte om man fått in en sjukdom i jorden. Minst 4 års "karantän" gäller om man fått in sjukdomar.

Om man ändå vill odla på samma plats bör all jord bytas ut noga och inga lökar från drabbade områden får omplanteras där.

Sand under och runt löken hjälper också att hålla den frisk och "torr" och lökjorden ska vara sandhaltig och mycket väldränerad.

Det finns olika svampmedel i handeln som man doppar lökarna i innan man planterar, efter att man sorterat bort alla som ser sjuka ut.

Sylvia