Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljusa fläckar på Passionsblommans blad

Hej Sylvia!
Jag har fått svar och hjälp av dig förut. Det verkar som om mina klättrande växter oftare råkar ut för saker som behöver dina råd.

Min passionsblomma som klättrar runt ett fönster (inomhus och mot öster) har fått vita stora fläckar på en del blad. Växten ser fortfarande i sin helhet frisk ut. Den har inte saknat vatten och står på en ljus plats.

Vad ska jag göra? Ska jag klippa ner den (de vitaktiga bladen börjar en bit upp)? Kan dessa ljusa fläckar vara en sjukdom (som smittar...)? För mycket vatten eller sol? Hur länge lever en passionsblomma, vanligen?

Jag vill så gärna ha en klättrande krukväxt runt det fönstret och tycker att passionsblommor är vackra. Men de verkar inte som är så lätta att handskas med. Kanske ska jag ge upp och satsa på någon annan mera lättodlad växt. Har du några förslag?

Nina

Odla svarar:

Har du kollat om det finns någon sorts ohyra på växten? Annars kan det vara frågan om solskador, men det är svårt att veta utan att känna till omständigheter.

Passionsblomma kanske inte blir så där jättegammal, utan det är bättre att förnya den med sticklingar då och då, med några års mellanrum.

Du kan ju pröva med Cissus, det finns flera arter. De har lite liknande blad och växtsätt som passionsblommor. Men de blommar ju inte så det syns, blommorna är mycket oansenliga.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB