Ljungväxter

Hej
Nu har jag suttit i timmar och letat efter postorderfirmor som säljer ljungväxter utan att komma rätt. Blev inspirerad av ett Gröna Rum -reportage för ett par år sedan om en kvinna i Vänersborg som hade otroligt många fina sorter. Vet att det ska finnas plantskolor i Skottland- och förmodligen övriga England- som har breda sortiment.. Känner Ni till några seriösa och fungerande plantskolor som säljer till Sverige så länka gärna ut några tips på Er sida.

Hälsar Birgitta i Torestorp

Odla Svarar: 

Kvinnan som programmet handlare om är Brita Johansson i Vargön. Hon har skrivit en bok om sin trädgård: Vår vintergröna trädgård. Läs gärna min recension http://www.odla.nu/arkiv/rec/rec_29.shtml och så boken, förstås. Ska finnas på biblioteket.

Tyvärr har vi ingen plantskola i Sverige som är specialiserad på just ljung. Vissa plantskolor har en sortiment på kanske 10-15 olika sorter. Kolla t.ex. hos Zetas i Stockholm och Lindhults Plantskola i Långås utanför Varberg (http://www.tradgardsamatorerna.nu/ta/ta2-03/artikel.html)

Vill du ta en tripp över till Danmark, där finns däremot några bra, bl.a. Planteoasen i Ballerup och Plantekasse utanför Köpenhamn mfl. Det Danske Haveselskab kan säkert nämna fler om man majlar och frågar dom: http://www.haveselskabet.dk/

Men det finns flera medlemmar hos Sällskapet Trädgårdsamatörerna som har små hemmaodlingar och säljer ljung. Tror man skulle kunna höra med deras frågespalt (Forumet) om någon vet närmare: http://www.tradgardsamatorerna.nu

Sylvia