Livlös rönnhäck

Eva

Hej

Jag bor i Piteå och har en gammal rönnhäck på gården som börjat se ful och på vissa ställen nästan död ut. De sista två åren har vi haft mycket kalla vintrar och mycket snö, kan det ha betydelse? Dessutom har vi två pilträd vid ett parti av häcken som ser extra livlös ut, samt björkträd vid andra delar av häcken som också ser livlös ut, kan detta också spela in, tar de övriga träden för mycket näring av rönnhäcken?

Hur ska vi sköta om vår häck? Bör vi kapa ner den så den får växa om från början? Ge ny jord? Näring? Ta bort kringliggande träd för att häcken ska få mer näring? Är rädd om häcken eftersom den ger insynsskydd på sommaren. (Brukar varje höst beskära häcken på toppen och sidorna).

Tacksam för hjälp med detta.

/Eva

Odla Svarar: 

Det behöver inte vara vintern, rönnen är ju mycket härdig. Däremot kan jag tänka mig att det är rotkonkurrensen av de andra, giriga träden som tar näringen och vattnet från de stackars rönnarna.

Kan ni ta bort de andra träden med rötter så kan det hjälpa. Sedan kan ni ge rönnhäcken ny jord och gödsla varje vår. Men eftersom den redan har fula, gamla grenar, kan ni börja med att kapa sådana grenar ändå nere och hoppas att den sätter nya, fräscha rotskott sedan. Ni kan spara alla unga skott som finns, så att det inte blir helt tomt.