Liljebaggar

Adele

Jag har försökt hela sommaren att klämma ihjäl liljebaggar,men tyvärr har de tagit över alla liljor, kalätit allting förutom stammen. Idag har jag klippt ner ALLA LILJOR. Kan baggarna finnas kvar i jorden och skada löken? Kan liljorna komma igen till våren?

Jag har odlat liljor i min rabatt i 10 år och aldrig haft angrepp av liljebaggen förrän denna sommar. Måste vi byta jord i rabatten? Rosorna i samma rabatt blommar hur fint som helst denna sommar utan bladlöss. Förra sommaren angreps rosorna av löss men denna sommar är de så vackra och friska, men liljorna gör mig väldigt ledsen. Vad gör jag?

/Adele

Odla Svarar: 

Hej

Liljebaggar är tyvärr ett elände om de "trivs", det vill säga, man har många begärliga liljor. Det finns dock vissa liljor som de inte är så intresserade av, till exempel Lilium speciosum får ofta vara i fred.

Lägg sand runt liljan, det gör det lättare att se var baggarna faller av sedan. Eller lägg ett lager på cirka 5 centimeter smågrus runt liljan, det sägs också ha effekt så liljebaggarna inte går ner och övervintrar där.

Myrmedlet Myrr strött runt liljorna ska ha bra effekt även på liljebaggar, de dör av medlet som de får på sig. Rör på liljan så att liljebaggarna faller ner på marken med magen upp, strö lite Myrr på dem och runt liljan. Kan behöva upprepas då och då. Även insektmedlet Calypso har bra effekt. Man kan ju pröva, men tänk på att dessa är kemiska medel, följ anvisningar.

Liljebaggarna övervintrar i det översta jordlagret, så om du krafsar där de första varma vårdagarna, redan i mars-april, så kanske hittar du dem. Det är viktigt att börja klämma tidigt på våren innan de hinner börja äta och lägga ägg och de äckliga larverna hinner utvecklas och förpuppa sig i jorden. Ta även bort alla sådana och de orange äggen som sitter under bladen, ta på dig plasthandskar!

Med vänlig hälsning Sylvia